NVB: fors herstel verkoop nieuwbouw

De verkoop van nieuwbouwwoningen trekt flink aan. Sinds 2008 zijn er niet meer zoveel nieuwbouwwoningen verkocht als in het laatste kwartaal van vorig jaar, meldt de branchevereniging voor bouwers en projectontwikkelaars NVB.

In de laatste drie maanden van 2014 werden er bijna 80 procent meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. In totaal ging het om 7582 woningen.

Deels was dit te danken aan de verruimde vrijstelling van de schenkbelasting die eind vorig jaar afliep. Maar ook zonder dit effect was er sprake van een fors herstel.

De NVB verwacht dat het herstel dit jaar doorzet, al is dat niet helemaal zeker. Maar volgens NVB-directeur Nico Rietdijk is dit herstel nog heel fragiel. Wanneer de hypotheekrente weer eens gaat stijgen en de leeneisen verder worden aangescherpt zal dat volgens hem een nadelig effect op de woningmarkt hebben.

De NVB verwacht dat er dit jaar tussen de 28.000 en 30.000 nieuwe woningen worden verkocht.